Echtscheiding en Kinderen

0900 Scheiding in Hoofddorp en omgeving (Nieuw-Vennep, Heemstede, Haarlem, Bennebroek, Zandvoort) adviseert u om goede afspraken te maken tijdens uw echtscheiding. Helemaal als u kinderen heeft is dit erg belangrijk. Er zijn verschillende manieren waarop u de omgang met uw kinderen kunt regelen, bijvoorbeeld een omgangsregeling of co-ouderschap. Het is meestal niet makkelijk om samen met uw ex-partner deze afspraken te maken, maar het is belangrijk dat u dit wel doet, want bij problemen rond de omgangsregeling zijn kinderen vaak de grootste slachtoffers.

Omgangsregeling en gezamenlijk gezag

Als u en uw ex-partner er mee kunnen leven en als uw kinderen er tevreden mee zijn, is het een goede omgangsregeling. Het gezamenlijke ouderlijk gezag blijft na de echtscheiding bestaan. Er bestaat geen standaardregeling. Denk niet alleen aan uzelf bij het maken van deze afspraak, maar kijk vooral naar uw kinderen en waar zij behoefte aan hebben. Als de omgangsregeling of zorgregeling eenmaal in het scheidingsconvenant is opgenomen bent u nog niet helemaal klaar. Want in de praktijk zijn er vaak nog meer afspraken die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld wie de kinderen van de ene naar de andere ouder brengt, waar de kinderen hun verjaardag en feestdagen vieren en ga zo maar door. Genoeg te regelen dus!

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat ouders na de scheiding de opvoeding van hun kinderen gezamenlijk willen blijven opvoeden. De kinderen wonen dan om en om bij vader en moeder. Bij een omgangsregeling moeten er veel zaken besproken worden, bij co-ouderschap natuurlijk ook. Maar dat niet alleen, bij co-ouderschap moeten er een aantal aanvullende afspraken gemaakt worden en moeten ouders aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten de ouders goed kunnen praten, dicht bij elkaar wonen, elkaar veel moeten kunnen zien en de belangrijkste voorwaarde is of de kinderen in twee huizen kunnen leven: kunnen ze dat aan? 0900 Scheiding in Hoofddorp kan u helpen om een goede beslissing te maken, passend bij uw persoonlijke situatie.

Ouderschapsplan

Bij echtscheiding zijn ouders en samenwonenden (die gezamenlijk gezag hebben) vanaf 1 maart 2009 verplicht afspraken vast te leggen over hun kinderen in een zogeheten ouderschapsplan. Het plan bevat afspraken over de zorgverdeling, kinderalimentatie en informatiewisseling tussen ouders. Goede afspraken kunnen in de toekomst conflicten voorkomen en dat is belangrijk voor de kinderen. Bij het opstellen van het ouderschapsplan kan 0900 Scheiding in Hoofddorp uw behulpzaam zijn. Dit plan maakt onderdeel van de echtscheiding.